School voor openbaar en algemeen bijzonder vmbo, mavo en gemengde leerweg

Kies een PSG-school

De Zuid-Afrikaanse oud-president en icoon van de anti-apartheidsbeweging Nelson Mandela is vandaag in Pretoria op 95-jarige leeftijd overleden.
Mandelaoverleden


Mandela stierf op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg. Mandela kampte al langer met een slechte gezondheid. Hij werd eerder dit jaar drie maanden in het ziekenhuis opgenomen met een longinfectie. Sinds september werd hij thuis intensief behandeld.

Mandela gold als het gezicht van de strijd tegen het blanke apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij werd in 1962 opgepakt en in 1964 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het voorbereiden van een couppoging om dat bewind omver te werpen. Op 11 februari 1990 kwam hij na 27 jaar gevangenschap vrij. Een jaar later werd Mandela verkozen tot voorzitter van het ANC, het Afrikaans Nationaal Congres.

Bij de eerste niet-raciale verkiezingen van 1994 werd Mandela gekozen tot president van Zuid-Afrika. Door zijn strijd tegen de apartheid en zijn presidentschap dat daarop volgde, groeide hij uit tot wereldwijd symbool tegen onderdrukking en, in het bijzonder, tegen racisme en tot lieveling van de Zuid-Afrikanen.

Nelson Mandela verscheen al een tijd niet meer in het openbaar. Op 29 mei 2012 vertrok hij van Johannesburg naar zijn geboortedorp Qunu in Umtata om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen.
Bron: Volkskrant.nl

Meer nieuws