School voor openbaar en algemeen bijzonder vmbo, mavo en gemengde leerweg

Kies een PSG-school

csm Weten wat je wilt wordent 3171541e88

 

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker willen dat vmbo-leerlingen makkelijker kunnen doorstromen naar het mbo. Daarom willen zij het voor vmbo’ers in de toekomst makkelijker maken om alvast lessen te volgen op het mbo. Het ROC Horizon College en scholengemeenschap Nelson Mandela in Purmerend lopen vooruit op deze plannen en laten zien dat er veel voordelen te behalen zijn voor leerlingen, samenwerkende scholen en het regionale bedrijfsleven. Lees hier het verhaal over Sophie en Jorrit die op het Horizon College inmiddels ontdekt hebben welke mbo-opleiding het best bij hun past.

Sophie en Jorrit (allebei 15 jaar) weten namelijk wat ze willen worden: ICT’er. Welke richting ze binnen de ICT willen volgen, weten ze nog niet precies, maar hun keuze voor een beroepsopleiding ICT lijkt bepaald. Sophie en Jorrit zijn derdejaars mavoleerlingen op de scholengemeenschap Nelson Mandela in Purmerend. Sinds de start van dit schooljaar volgen ze twee keer per week ICT-lessen op het Horizon College in Purmerend.

Beroepsbeeld
Samen met 18 medeleerlingen krijgen Sophie en Jorrit ICT-les op niveau 3 bij de mbo-opleiding Medewerker Beheer ICT. Het zijn extra lessen die ze naast hun reguliere vakken op de mavo volgen. Sophie heeft op de mavo gekozen voor de richting techniek, omdat ze goed in natuurkunde en wiskunde is. Computers fascineren haar al sinds haar vroege jeugd en door het ICT-lesprogramma op het Horizon College weet ze nu nog beter dat deze richting bij haar past. Het bedenken en uitvoeren van oplossingen voor ICT-problemen, dat is wat Sophie later graag wil doen. Jorrit is best heel handig met computers, vindt hijzelf. ‘Het in elkaar zetten en sleutelen aan computers vind ik het leukst’, aldus Jorrit, die op de mavo de richting economie volgt. Ook Jorrit vindt het helpen van mensen bij hun ICT-vragen een aantrekkelijk beroepsbeeld.

Succesvol
René Visser, directeur van scholengemeenschap Nelson Mandela en Antoni Gaudi is samen met Theo Zentveld, docent ICT op het Horizon College in Purmerend, de drijvende kracht achter dit samenwerkingstraject. ‘Het grote voordeel voor onze mavoleerlingen is dat ze al vroeg ervaring opdoen op een mbo-school en bovendien een beter beroepsbeeld ontwikkelen’, aldus René Visser. ‘De overstap naar het mbo is vaak groot omdat er een groter beroep gedaan wordt op zelfstandigheid. Door leerlingen al tijdens hun middelbare school kennis te laten maken met de beroepsopleiding van hun interesse, wordt de kans op een succesvolle doorstroom naar het mbo groter.’ Bovendien zijn de toekomstperspectieven voor afgestudeerden ICT goed. Zentveld: ’In Purmerend zitten relatief veel ICT-bedrijven. De behoefte aan vakkundig geschoold ICT-personeel groeit, waardoor er goede kansen ontstaan voor onze studenten ICT.’

Doorlopende leerlijn
Naast het voordeel van een betere beroepsoriëntatie hebben de leerlingen straks bij hun overstap naar het mbo bovendien het voordeel dat ze versneld de ICT-opleiding niveau 4 kunnen afronden. De ICT basiskennis hebben ze dan immers al opgedaan. Het traject is een mooi voorbeeld van een doorlopende leerlijn tussen vmbo en mbo.

Publicatiedatum: 28 februari 2017

 

 

 

 


Meer nieuws