Openbare daltonschool voor vmbo tl/mavo en mavo-havo

Je tentamen spreekvaardigheid Duits aan het NM doe je gewoon met Duitse studenten!

18
maart
2021

Afgelopen maandag hebben de 21 examenleerlingen Duits hun tentamen spreekvaardigheid op een bijzondere manier afgerond.

Verleden jaar zijn we met de groep 1 dag naar Dinslaken/Duitsland gegaan om daar met Duitse studenten op verschillende locaties in het stadje een echt taaldorp te bezoeken. Door Corona was dat dit jaar helaas niet mogelijk, maar we hebben een leuk alternatief bedacht.

 

Je tentamen spreekvaardigheid Duits aan het NM doe je gewoon met Duitse studenten!

De leerlingen hebben zich de afgelopen lessen op school in groepjes van 3 voorbereid op diverse gesprekjes over alledaagse dingen zoals hobby’s, familie, school en reizen. Ook moesten zij een “reisgids” maken over een stad in Duitsland en deze stad aan de Duitse student natuurlijk in het Duits presenteren.

De gesprekjes vonden “online” plaats, waarin onze leerlingen in 7 lokalen verdeeld werden en zelf via “Google Meet” in totaal 4 aparte vergaderingen moesten opzetten en dus ook met 4 verschillende studenten hun “taaldorp parcours” doorliepen. Een digitale uitdaging en natuurlijk moest er ook iets misgaan, waardoor we een vertraging opliepen van 1 ½ uur. Uiteindelijk liepen de gesprekjes goed en rond half 6 hadden we voor iedere deelnemer “eine Portion Pommes” geregeld.

Het werd ondanks een lange dag toch een succes. De leerlingen vonden het natuurlijk erg spannend maar uiteindelijk toch ook wel leuk. Een mooie afsluiting van het schoolexamen Duits en nu op naar de laatste etappe – leesvaardigheid ergens op een Corona proof locatie.

En volgend jaar? Gewoon weer live naar Duitsland

Nico Veenendaal

Docent Duits